Lotte lugu






Lotte on noor emane kass, kelle eelmine perenaine suri ja ei perenaise lapsed ega maja uued omanikud ei tahtnud kiisut endale. Lotte elas edasi oma vana kodu hoovis, kuuris ja põõsastes ning kõrvalmaja hoovis. Mõned head inimesed toitsid teda ning tema kolme pisikest poega. Lottest saime teada 2006 aasta suvel, käisime teda ja tema pojakesi pildistamas ning paigutasime nende pildid MTÜ kodulehele kodu otsima.
Üks Lotte tütardest sai peatselt endale toreda kodu, nimeks Kaisu ja sõbraks poisi nimega Sander. Mõni aeg hiljem õnnestus kätte saada ka Lotte kollane pojuke, kes läks hoiukodusse oma uut kodu ootama. Algul väga arg kiisuke hakkas lõpuks tasapisi harjuma ja lasi hoiukodu perenaisel endale ilusti pai teha. Pärast tükk aega ootamist sai kollane kiisu endale lõpuks päris oma kodu Kuressaares. Lotte kolmas laps, imeilus hallivöödiline tütreke elab kahjuks siiani Aia tänaval, kus tal on küll toitjad, kuid mitte oma kodu, kuna tema arguse tõttu pole õnnestunud teda kinni püüda. Lotte ise sai arsti juures üle vaadatud ning opereeritud, et ta rohkem poegi ei saaks. Pärast operatsiooni toibus ta hoiukodus, kuhu ta kauemaks jääda ei saanud, kuid kuna ta harjus seal tubase elu ja inimestega nii hästi ja kiiresti, lootsime väga, et kiisu saaks lõpuks ka ikka päris oma kodu.

Lotte vastu hakkas huvi tundma pere Tallinnast, kes mõtles, et Tallinna Kassiabist võetakse niigi suhteliselt palju kasse uutesse kodudesse ja äkki oleks targem aidata mõnd muud kiisut kusagilt kaugemalt. Kahtlust tekitas veidi küll kauge vahemaa, kuid olime varemgi mandrile kasse toimetanud ja selles osas pole probleemi.
Niisiis ootas Lottet ees taaskordne kinni püüdmine, arsti külastus ja pikk reis Kuressaarest Tallinna. Lotte, muuseas, on uue perenaise pandud nimi.
Eriti sümboolselt tore oli see, et Lotte sai kodu sõbrapäevaks.
Lotte pidas reisi väga vapralt vastu ja oma uude koju jõudes hakkas tasapisi, kuid siiski üllatavalt julgelt ringi vaatama. Kiisut ootas ees pärslasest kass Oskar ja väga tore pere, kelle kirjadest on järgmised lõigud Lotte käekäigust.
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
R, 16. veebruar, 10:00Tere hommikust, Lotte magas rahulikult (panime Oskari igaks juhuks minu magamistuppa ööseks omaliivakasti ja toidukausiga). Lotte käis ilusti liivakastis, ei näugunud öösel ningmagab meie kassi väikseksjäänud kassimajas ja piilub sealt aeg-ajalt. Tuleb väljaka vahel, tahab paisid. Sõi ja jõi piima. Huvitav, kas ta vett üldse ei joo? Liivakastis oli näha mõnesid surnud usse ka. See on ju hea! Eile ronis hirmsasti sülle mulle, sõtkus-sõtkus ja nurrus ja äkki- kraps!Hammastega käsivarrest kinni mul. Aga me oleme enne ka ühte kassi näinud, kes niikäitus. Et kui ära tüdineb, siis võtab hammastega kinni. Muretseda pole vaja. Ainus asi, millega peame nüüd kannatlikkust varuma, on Oskari ja Lotte sõpradeks saamine. Targa raamatu järgi võib see võtta kuu aega.
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
E, 19. veebruar, 10:41Tere, Lotte on igatahes väga vaikne ja tundub, et tänulik loomake. Mitte ühtegi näudpole ta siiani teinud, ainuke hääl on selline köhiv nurrumine. Praeguseks on taend sisse seadnud kaminaruumis, eile tegime esimest korda kaminasse tuldettevaatlikult, aga tulle ta küll ei läinud, vaid oskas tule soojust nautida.Lotte ronis pesukorvi peale, panin talle sinna ühe pehme rätiku alla ja see ontema pesa, kus ta käpad välja sirutab ja põõnutab. Väga tahab pai ka saada, aga mepaitame teatud piirini teda, sest kui ta liiga hoogu läheb, võib kinni võtta (igalkassil on ju oma iseloom). Üldiselt oleme väga rahul temaga ja paistab, et temaka, õue üldse ei tiku. Vannitoa põrandakütte peal armastab ka magada. Eile õhtul hakkas väga kõvasti aevastama, sellised aevastushood paar korda käisid. Praeguse seisuga läheme Toometi kliinikusse neljapäeval, eks seal kuuleb, mistemaga tehakse. Telefonis selgitasin olukorda ja ütlesin, et ta on süsti kujulsaanud ussirohu, arvati, et võib vaktsineerima tulla. Aga eks nad seal vaatavad. Ossu (Oskar) kardab Lottet, sellest tema käitumine, mis eriti muutunud ei ole.Esialgu on kaminaruumi uks kinni ja vahepeal paneme Oskari kuhugi teiselekorrusele ja Lotte tuleb jalutama. Tema ei karda Oskarit, aga ligi ei tiku, sestOssu sisiseb, nii kui Lotte lähemale tuleb. Ärahellitatud vanapoiss Oskar sai eile Lotte külakosti ka, seda kassitoitu vohmis küll kahe suupoolega(uus on huvitav). Ma siis rääkisin Ossule, et näe, see on Lotte toodud, aga sinaoled kuri tema peale. Lotte sööb kõike, mis anda ja mitte eriti aplalt, Ossuga võrreldes, kes on nagutolmuimeja.
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
T, 20. veebruar, 11:25Head vastlapäeva, Lotte pole enam aevastanud, ei tea, kas kaminas küdevad puud ajasid tedaaevastama? Me pole enam tuld teinud, sest nii soe on. Lotte on endiselt väga meeldiv, viisakas ja tagasihoidlik. Üks huvitavtähelepanek on, et mängida ei taha. Proovisime kõigi Oskari lemmikmänguasjadega,aga ta vaatab mõistmatult otsa, et mis te siin vehite, tehke parem pai! Huvitav,kas oma elu eest tänaval võitlema pidanud kassid minetavad mängimisvõime, või onsee jälle mingi individuaalne omadus?Praegu tundub ta küll täiesti terve olemisega. Esimesed päevad ma ei näinudkordagi, et ta ennast peseks, aga nüüd juba peseb ka. Eks ta oli stressis ikkamingil määral. Küll oleks tore, kui ta selliseks lebotajaks jääkski, siis sobib ta hingelaadilt Ossuga tulevikus hästi. Ossu eemalt teda vaatab juba suht rahulikult ja huviga, aga eile, kui väga lähedale järsku üksteisele sattusid, siis kähisesid mõlemadehmatusest. Ma tegutsen selle nimel, et ära hoida nende võimalikku ehmatusesttingitud füüsilist konflikti, sest see jääks neile meelde tükiks ajaks. Parem laspiiluvad üksteist kasvõi kuu aega enne, kui ise otsustavad lähemalt tutvuda.Praegu on teine korrus täiesti Oskari kuningriik, nii ongi hea, las olla mõlemalkoht, kuhu tagasi tõmbuda.
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
N, 22. veebruar, 12:07 Lotte ja Ossu on juba päris lähedal nõus olema üksteisele, päris kokku pole veelläinud. Notitavad paarimeetrise vahega ja teesklevad ebaõnnestunult, et poleüksteisest huvitatud. Lotte sööb juba päris isuga ja kõht on tal täitsa korras, usse pole ka kuskilnäha. Käib ilusti liivakastis. Väga tahab pai. Pesukorvi on ta oma pesaks võtnud,ei tule vist lähitulevikus kõne allagi, et seda mingil muul otstarbel kasutadavõiks. Täna õhtupoolikul tuleb mul ta reeturlikult transpordipuuri saada, jätsin selleeile ööseks toapõrandale tutvumiseks ja ta käis usinalt seda uut sisustuselementinuusutamas. Loodan, et ta annab mulle andeks, kui ta alatult puuri topin ja arstijuurde viin.

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
R, 2. märts, 16:06Tere, nüüd on Lotte olnud meil paari nädala jagu ja Oskariga suudavad juba meetrikaugusel üksteisest olla ning Oskar ilmutab teatavat huvi Lotte vastu (luurabpidevalt). Lotte ja Oskar käivad ka aeg-ajalt teineteise toidukausside juuresvaatamas-maitsmas, mida head-paremat naabrimehele/naisele on pandud Lotte sai ka süstitud kõigi koledate haiguste, k.a. marutaud, vastu ning paaripäeva pärast saab korduva ussirohu. Tuvastati esimeste hammaste puudumine (kasteil on mingit infi Lotte mineviku kohta, oleks huvitav teada, kas ta on koduntvälja visatud või polegi kunagi kodus olnud jne).Igatahes ei tundu ta tervisel midagi häda olevat, ei aevasta ka enam. Endiselt on ta väga viisakas , enam ei ole hammustanud ka, me silitame tedaettevaatlikult ja piiratud aja korraga. Ta on väga nutikas, alguses oli talajutine liivakast, aga kui peene, luugiga kassi-WC sai, õppis kohe seal asjatama.Üldse probleeme ei ole toas elamisega, sööb-jalutab-lebotab kamina ees tulepaistel. Tahab pai ka. Kui kiire sammuga temast mööda astuda, ehmatab, sellepärastme väldime temast mööda tormamist. Inimese seltskonda hindab. Oskarist möödub väga aegamööda, umbes nagu rahustades majaperemeest, et "Ma ainult tasa-kene-astun-siit-mööda-rahu-ainult-rahu..." Siiani on Lottest ainult rõõmu olnud. Aitäh.
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
T, 13. märts, 15:43Tere taas ja ilusat kevade ootust! Lotte käitub endiselt väga kenasti. Peab puhtust, mis on ju väga oluline. Oskarigataluvad nad teineteise olemasolu ja käivad üksteise kaussidest söömas. Päris ligiLotte Ossut ei lase, kuigi viimane enam ei sisise, vaid tunneb Lotte vastu jubatäitsa huvi. Nüüd on Lotte kord pipardada Nüüdseks käivad nad ühes liivakastis, kuigi loomaarst ütles, et peab eri liivakastolema, siis nad hakkasid kordamööda mõlemas kastis käima niiet ma ei näinud sellelenam mõtet. Lotte tervis tundub hea ja NB! on hakanud mängima! Lemmikud on neil Oskariga karvased eri suuruses mänguhiired, mida õhku visatakseja siis kentsakate liigutustega "kinni püütakse" ja "murtakse". vahel satuvad nadmänguhoos väga ninapidi kokku, siis Lotte kähiseb ja paar korda on käpagavehkinud, aga kaklema pole kordagi läinud. see kõik on pigem ehmatusest, mittevaenulikkusest. Lotte pesa on endiselt pesukorvi peal. Tuleb vist loobuda pesukorvi esmasestotstarbekohasest kasutamisest...Lotte päev koosneb põhiliselt magamisest. Vahepeal ta tuleb inimeste seltsi, tahabpai ja süüa, siis käib aknast välja vaatamas (õue üldse ei kipu, ei näu ka). Jaläheb pessa tagasi. Üldse tundub, et ta on elust nii väsinud, et puhkab nüüdviimaks välja. Lotte pesa pesukorvi otsas on kamina ees, kaminatulest tunneb tasiirast rõõmu.Kuna tal esihambad puuduvad, unustab ta aeg-ajalt keeleotsa suust välja. See onnii naljakas , aga armas. Oskari-karvanässi kõrval on Lotte nii pisike ja kiire. Temast on küll ainult rõõmu olnud. Äärmiselt viisakas kassike.

ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
K, 21. märts, 20:38Tere, esimesed pildid Lottest siis siin. Ta oli nii rahulik pildistamise ajal, agapiltide peal tundub mureliku näoga. Esimesel pildil on Lotte Oskari vanas pesas, kus ta nüüd öösiti magab (pesukorvisaime tagasi ) Oskar on liiga suur ja paks, et sinna pessa mahtuda. Teise pildi peal on Lotte trepil, kus talle ka väga meeldib olukorda kontrollida. Kolmandal pildil on Lotte meie pesamuna (Aleksander, 6a) voodis päevateki peal,kus on ta lemmik päevauinaku koht (päevauinak kestab keskmiselt 12 tundi). Lotte armastab süüa Oskari kausist (mis esimesel pildil ongi järjekordselt tühi),sealt söövad nad kordamööda ja Lotte kausis tavaliselt on toit alles (kui justmidagi eriliselt hõrgutavat pole pandud). Oskar eelistab aristokraatlikultkrõbinaid, Lotte kodutoitu (vorsti, sinki ja kana).
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ

T, 27. märts, 21:31 Täna öösel esimest korda magas Lotte minu pesamuna Aleksandri (6.) voodis terveöö, ilusasti jalutsis. Poeg oli nii õnnelik, et Lotte on valinud just tema voodi oma lemmikkohaks kapäeval, kuna Oskar on täielikult Sandra (9.) voodi ja toa fänn. Ja Lotte tundus ka õnnelik, et sai öö läbi inimeste juures olla. Tervitusi Tallinnast ja jõudu tööle!

Kommentaare ei ole: